Redactarea lucrării de diplomă pentru școala postliceală
![](https://documentare.eu/wp-content/uploads/2021/03/Lucrari-de-diploma-scoala-postliceala.jpg)
Proiectul de certificare a calificării profesionale este prima lucrare complexă, care devine și una dintre referințele inițiale pentru demonstrarea competențelor viitorului profesionist. Prin realizarea acestei lucrari se testează capacitatea de analiză și sinteză a candidatului și originalitatea.
Instituirea unei proceduri metodologice și normative care:
– să-i ajute pe candidați în realizarea proiectul de certificare a calificării profesionale cu succes;
– să-i sprijine pe absolvenți în eficientizarea muncii lor, în vederea elaborării și redactării proiectului de certificare a calificării profesionale;
– să-i sprijine pe coordonatori în îndrumarea elevilor;
![](https://documentare.eu/wp-content/uploads/2021/03/Lucrari-de-diploma-scoala-postliceala-2.jpg)
Realizarea lucrării de diplomă este legată de doua aspecte: conținutul și forma de redactare.
Tema trebuie să fie relevantă pentru domeniul studiat.
Structura lucrării de diplomă trebuie să conțină următoarele părți:
- a) Argumentul
În această parte se prezintă după caz: motivația alegerii temei lucrării, importanța acesteia și obiectivele lucrării.
- b) Conținutul cu :
Partea teoretică – se prezintă conceptele, teoriile și modelele relevante pe care se fundamentează elaborarea temei în speță. Se recomandă abordarea comparativă, critica și nu abordarea strict descriptivă. Se poate prezenta dezvoltarea istorică / evoluția problemei.
Datele trebuie să fie actuale și actualizate. Partea teoretică trebuie să fie relevantă pentru partea practică, să reprezinte suportul acesteia.
Partea practică / aplicativă (studiul de caz) – prezintă contribuțiile autorului lucrării. Contribuțiile se pot concretiza într-un proiect, prezentarea unui model, studiu experimental, studiu de caz, plan de îngrijire și analiza lui, în funcție de specificul domeniului.
- c) Bibliografia – Lista referințelor bibliografice utilizate la elaborarea lucrării.
Bibliografia poate să cuprindă diferite surse: cărți, articole, internet. Pentru cărți se va menționa: numele, prenumele autorului, titlul, editura, anul apariției, eventual ediția, orașul. Toată bibliografia prezentată trebuie să se regăseasca în lucrare.
În ordinea alfabetică – numele autorilor
Ex: Mateescu, Ion – titlul lucrării (italic), Editura, Orașul, anul
Redactarea lucrării de diplomă va respecta cerințele de realizare a lucrării științifice. Minimul acceptat pentru proiectul de certificare a calificării profesionale este de 40 de pagini.
Caracterul literelor va fi Times New Roman, mărimea de 14 la un rând și jumătate, alineat stânga – dreapta (justify)
Antetul de pe coperta exterioara și interioară se scrie cu corp 16 bold drept, majuscule centrat, corp 24 bold, drept , majuscule, centrat.
Titlul proiectului, corp 24 bold drept, majuscule, centrat.
Inscrisurile ,,coordonator” și ,, absolvent“, precum și numele profesorului și al absolventului se scriu cu corp 16 bold, drept.
Formatul paginii – A4
Paginile se vor numerota cu cifre arabe în ordine crescătoare , la subsolul paginii, centrat, 14 times new roman, de la prima pagina, cea cu titlul lucrării.
– pagina de coperta
– pag. 1- Titlul
– pag. 2 – Moto
– pag. 3 – Cuprins
Marginile: stânga – 3cm, dreapta, sus și jos – 2,5 cm.
Titlurile:
* titlurile de capitol se scriu cu 16, bold drept, majuscule si centrat la 5 cm de marginea de sus. Capitolul începe întotdeauna pe pagină nouă. La scrierea cuprinsului se respectă cerințele de mai sus.
* titlurile de sub-capitol se scriu cu 14, bold drept, aliniate la stânga, la nivelul alineatului. La scrierea cuprinsului se respectă cerințele de mai sus.
* titlurile de sub-sub capitol se scriu cu 14, bold italic, aliniate la stânga, la nivelul alineatului. La scrierea cuprinsului se respectă cerințele de mai sus.
Subcapitolele nu incep pe pagina noua, detașindu-se doar printr-un spațiu de subcapitolul anterior.
Citatele din proiectul de certificare vor avea trimiteri fie la subsolul paginii în care este citatul, fie la sfârșitul capitolului sau la sfârșitul lucrării.
Bibliografia se trece la sfârșitul proiectului de certificare. Cărțile și studiile se trec în ordine alfabetică, criteriul fiind numele autorilor.
Figurile, tabelele și planșele se vor numerota pentru a putea fi referite (ex. Fig.1). Anexele se numerotează (ex. Anexa 1) și sunt așezate la sfârșitul lucrării, înainte de bibliografie.
Dupa elaborare, candidatul depune proiectul și pe suport magnetic pâna la termenul fixat, iar coordonatorul proiectului completează fișa de evaluare.
Bibliografie:
Procedura elaborării lucrării de diplomă, Școala Postliceală FEG Târgoviște
![](https://documentare.eu/wp-content/uploads/2021/03/Lucrari-de-diploma-scoala-postliceala-3.jpg)